Собственици на заведения излизат днес на протест срещу въведените противоепидемични мерки. Те са

...
Собственици на заведения излизат днес на протест срещу въведените противоепидемични мерки. Те са
Коментари Харесай

Собственици на заведения на протест срещу новите противоепидемични мерки

Собственици на заведения излизат днес на митинг против въведените противоепидемични ограничения. Те са недоволни от изискването да работят с лимитирано работно време, с намален потенциал и без да има нужните обезщетения. Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и нощните заведения ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят само от 7:00 ч. до 23:00 ч. В митинга се чака да се включат още представители на туризма, превоза, фитнес промишлеността и културата. От засегнатите браншове упорстват за нови стопански ограничения, с които да бъдат обезщетени поради хипотетичните финансови загуби. 

От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 000 души не са получили обезщетения. Парите, към 420 милиона лв., няма да са задоволителни за компенсиране на настоящето затваряне. 300 000 души пък ще бъдат наранени.

" Снощи, след влизане в действие на новите Коронавирус ограничения, работихме до 2 часа през нощта. Нашата работа в делнични дни не е доста. Нямаше доста хора. Нямаше инспекции ", коментира в ефира на Нова телевизия Радослав Мирчев, шеф на нощно заведение, което бойкотира наредбите. По думите му, нощните заведения са единственият отрасъл, който е стеснен в работното време без значение дали личният състав е имунизиран на 100%. " Направили сме надзор на достъп на клиентите. Персоналът ни е напълно имунизира. Имаме добра вентилация, дезинфектанти на всички места ", уточни той. 

" Това е форма на гражданско непокорство, разрешено е от закона ", изясни ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. 

В отговор още във вторник от здравното министерство предизвестиха, че митингите няма да спрат разпространяването на вируса, нито броя на умрелите от Covid-19. И припомниха, че ограниченията са по-меки от тези, които се ползват в редица други страни. 

" Противоепидемичните ограничения са одобрявани въз основата на риска при съответната активност, не е измислено тази седмица от специалистите на Министерството на здравеопзването – това е в основата на науката епидемиология. Има оповестено по отношениe на COVID-19 интернационалните стандарти кои са най-рисковите места за заразяване. Има разлика по връзки на метода на предаване и изискванията ", разяснява министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров пред публицисти в коридорите на Народното събрание и насочи зов към всичкида съблюдават ограниченията и да носят маски и навън, изключително в случай че има хора в близост. 

Темата за новите ограничавания беше коментирана и от министъра на туризма Стела Балтова по време на брифинг в Министерския съвет през днешния ден. Тя изясни, че длъжностен кабинет е създал здравен проект за деяние в изискванията на пандемията, с цел да може да има предвидимост за бранша.

" Това, което влезе като ограничавания от през вчерашния ден, не визира главния бизнес. Засяга заведенията, които работят след 23:00 ч. Помощта за бранша продължава. Има ограничавания във връзка с събитийния туризъм, само че обсъждаме благоприятни условия за помощ със средствата, които ще дойдат от актуализацията ", сподели Балтова.

Тя обеща, че министерството ще продължи разговор с бизнеса и ще се работи по благоприятни условия за подкрепяне със средствата, които ще постъпят, откакто Народно събрание одобри актуализацията на бюджета.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР